Utdelningsceremoni 2017
Intervjuer och mingel från kvällen!
PROJEKT OCH KREATIVITET FÖR HELA SLANTEN
På temat kultur samlades förväntansfulla gäster åter igen för att bevittna när Sparbanksstiftelsen Sjuhärad delade ut 2017 års bidrag till kultur, utbildning och näringsliv på Konstmuseet i Borås. Som vanligt blev det en fullsatt folkfest med mycket kreativitet i luften och många glada bidragsmottagare.
Strax innan kl. 18 slog Konstmuseet på P A Halls terrass upp sina portar när 2017 års bidrag från Sparbanksstiftelsen Sjuhärad skulle delas ut. Som vanligt hälsade stiftelsens ordförande Bertil Sparf den förväntansfulla publiken välkommen till utdelningsceremonin.
Tema kultur
Temat för kvällen var kultur och eftersom kvällens festligheter var förlagda till Borås konstmuseum gavs det naturligtvis några smakprov på museets utbud. Konstmuseichefen Pontus Hammarén äntrade scenen och berättade om museets permanenta och tillfälliga utställningar med svensk och internationell konst. Därefter manades publiken upp på övervåningen för att live-måla kollektiva tavlor genom guidning av skickliga konstnärer från Sjuhäradsbygden.
Bidragsutdelning och lokal gastronomi
Efter en rungande välkomstskål var tiden sen inne för den efterlängtade middagssittningen och bidragsutdelningen. Liksom förra året stod Gastronomi 11 för kokkonsten med sedvanlig imponerande snits. Medan förrätten anlände till borden gick G11:as chefskock igenom kvällen meny och här var det genomgående lokalt och hållbart som gällde.
Innan det blev dags för kvällens tre huvudnummer; bidragsutdelning till kultur, utbildning och näringsliv, tog ordförande Sparf tillfället i akt att intervjua Swedbank Sjuhärads vd, Bosse Johansson, om bankens arbete för bygden. Det är ju Swedbank Sjuhärads välskötta affärer som möjliggör utdelningen av stiftelsens årliga bidrag.
Kvällen fortlöpte sen i full galopp med bidragsutdelningar till en lång rad mottagare med ett sammanlagt värde för de tre kategorierna om ca 4,6 miljoner kronor. Kulturen kom, dagen till ära, först innan det var dags för middagen med Ballotine på svensk ekologisk kyckling fylld med det bästa Sjuhäradsbygdens gårdar och natur kunnat uppbringa. Sen blev det utbildningssektorns tur att ta emot bidrag och sist näringslivet, med underhållande ”konstpauser” och musikframträdanden med Marie Arturén och Göran Åhlefeldt däremellan.
Stämningen var med andra ord på topp bland de drygt 220 gästerna när Bertil Sparf tillslut tog till orda för att knyta ihop säcken med några personliga ord på vägen. Och med så många projekt i görningen kan man ännu en gång konstatera att Sjuhäradsbygden fortsätter att utvecklas på ett hållbart sätt genom mängder av spännande lokala projekt. Det ger gott hopp inför framtiden.
Ordförande
Namn: Bertil Sparf
Hur känns det inför aftonen?
– Det är lika nervöst som vanligt. Och man får ju alltid frågan om allt är under kontroll. Då blir svaret att nej det är det ju inte; men det kanske blir!
Hur väljs bidragstagarna ut?
– Det sker i ett kommitté-arbete, så det är väl nermalt och bearbetat. Sen hoppas vi att de som får bidrag är jätteglada och att de som inte får, inte blir alltför besvikna och känner att vi kan komma igen nästa år.
Vad brukar känneteckna dem som får bidrag från stiftelsen?
– De har ju en väldig tur som lyckas tilltala både vårt hjärta och vår hjärna samtidigt.
Vad betyder kvällen för Sjuhäradsbygden?
Den här gången satsar vi på kultur, och när vi nu valt den här platsen så hoppas vi att de som kommer hit berättar också för andra, så får vi en multipel spridning och god respons här i bygden. Att det ska kännas som att vi vill väl.
Bidragsmottagare kultur
Namn: Janoch Taikon
Organisation: Kulturcentrum
Bidragssumma: 25 000 kr
Vad gör ni och vad betyder verksamheten lokalt?
– Kulturcentrum är en relativt ny verksamhet, där vi tidigare har anordnat spökvandringen för de yngre och nu ska sätta upp en pjäs, ”Making a movie”.
Hur kommer ni att använda pengarna i Making a movie?
– Till rekvisita, kläder, marknadsföring – the usual.
Vilken betydelse kommer detta ha på lång sikt för Kulturcentrum?
– Ja, Kulturcentrum är ju relativt nya och det här är ju första pjäsen, så lyckas vi här så blir det ju mycket mer saker som kommer att göras. Och jag siktar ju på att göra en så bra pjäs jag bara kan.
Bidragsmottagare näringsliv
Namn: Thomas Gull
Organisation: Svenljunga Köping Handel och Service
Bidragssumma: 30 000 kr
Vad gör er verksamhet och vad har den för betydelse lokalt?
– Vi har vår centrumutvecklare i Charlotta Juntorp som driver olika aktiviteter som främjar utvecklingen av företag och butiker i centrala Svenljunga. Vi ordnar också marknad, allsång på torget, Texasdagar m.m.
Vad ska ni göra för pengarna från stiftelsen?
– Det gör att vi kan ha ytterligare någon aktivitet i Svenljunga.
Intervju 4 – Styrelseledamot
Namn: Majvor Petersson
Hur känns det inför kvällen?
– Det känns förväntansfullt, spännande och väldigt trevligt att träffa alla dessa bidragsmottagare.
Hur ska en bra bidragsansökan se ut?
– Vi tänker, inom kulturen, att den ska innefatta många människor. Många ska vara berörda och glädje av det. Både unga som gamla. Men samtidigt är det jättesvårt att välja för vi har väldigt många bra ansökningar. Det är jättekul!
Vad brukar bidragen betyda för Sjuhäradsbygden?
– Föreningar behöver få in lite extra pengar eftersom allt kostar, material etc.
Bidragsmottagare utbildning
Namn: Henrik Andersson
Organisation: Högskolan Borås
Bidragssumma: 37 170 kr
Vad betyder er verksamhet för Sjuhärad?
– Eftersom det är simulering vi håller på med så betyder vi väldigt mycket som utbildningsinstans, framförallt för patientsäker utbildning av sjuksköterskor.
Hur kommer ni använda bidraget?
– Dels kommer vi utveckla ett projekt för spelbaserad simulering och dels kommer driva ett projekt om realistiska miljöer.
Vilken långsiktig betydelse kan detta få?
– Vår ambition är att bli ett ledande lärosäte, ett KTC – Kliniskt träningscenter, så det här är naturligtvis mycket betydelsefullt.
Styrelseledamot
Namn: Lotta Johansson
Hur känns det?
– Det känns lugnt men också mycket spännande. Det känns i lokalen att det är så många kreativa människor som vill göra något.
Har det varit extra svårt i år att välja ut årets bidragsmottagare?
– Nej, jag tycker aldrig att det är svårt eftersom vi har så tydliga kriterier.
Berätta hur en bra bidragsansökan ser ut.
– Den ska vara tydlig, väl sammanfattad och så är det bra om den är nyskapande.
Bidragsmottagare kultur
Namn: Therese Jacobzon
Organisation: RFSL Borås
Bidragssumma: 50 000 kr
Vad gör RFSL Borås och vilken betydelse har ni lokalt?
– Vår verksamhet jobbar med rättigheter, för att alla människor oavsett kön och etnicitet ska ha samma rättigheter i samhället.
Hur kommer ni att använda bidraget?
– De kommer att användas till artister under Pride-helgen som kommer att vara på Stora torget mellan den 15 och 17 juni. Så att vi kan underhålla och upplysa boråsarna samt dess HBTQIA-individer.
Vad är bidragets långsiktiga betydelse för RFSL Borås?
– Det betyder jättemycket. Vi märker varje dag hur homofobin och transfobin rotas och gror och därför är det så viktigt att ha ett Pride där vi kan upplysa Borås och Sverige. Detta är ett litet steg mot ett fortsatt större arbete och vi är därför så tacksamma mot stiftelsen för att de har gett oss den här möjligheten.
Styrelseledamot
Namn: P-O Hygren
Vad är det bästa med den här kvällen?
– Det känns härligt att vi kan ge någonting tillbaka till bygden och att Swedbank Sjuhärad är den enda banken som kan göra det egentligen. Det känns bra.
Hur ser en bra ansökan ut?
– För det första så måste vi inom näringsliv tänka på att det inte gynnar ett enskilt företag. Det är jätteviktigt. Därför blir det ofta mer generella stöd till näringslivet, såsom Marketplace eller Högskolan.
Bidragsmottagare näringsliv
Namn: Ellen Flybäck
Organisation: Marketplace Borås
Bidragssumma: 450 000 kr
Vad gör Marketplace Borås?
– Marketplace Borås är en organisation som representerar det textila näringslivet i regionen och i Borås samt dess intressenter.
Vad har ni fått bidrag till?
– Vi har fått bidrag för två projekt; Show Up Fashion Awards som går av stapeln den 22 november och en förstudie till en eventuell modevecka i Borås.
Bidragsmottagare utbildning
Namn: Kristin Brandenberg
Organisation: Textilhögskolan
Bidragssumma: 150 000 kr
Vad har ni sökt och fått bidrag för?
– Vi på Textildesignprogrammet har fått pengar för att ställa ut våra verk på en mässa i London som heter New Designers.
Vad möjliggör bidraget?
– Det gör att vi kan hyra en monter i London samt kostnader som belysning, transport och även trycksaker som promotar Borås och Textilhögskolan i London.
Hur är känslan inför kvällens festligheter?
– Det känns jätteroligt att vara här, vi ser verkligen fram emot att se vilka andra som också har fått bidrag.