Utdelningsceremoni 2016
Intervjuer och mingel från kvällen
FULLSATT OCH FESTLIGT NÄR STIFTELSEN DELADE UT ÅRETS BIDRAG
Det blev en fullsatt folkfest i Borås Wäfveris gamla lokaler när Sparbanksstiftelsen Sjuhärad delade ut 2016 års bidrag till bygdens olika projekt. Årets tema var Näringsliv och publiken bjöds god mat, härlig underhållning och många glada bidragsmottagare. Som vanligt inledde stiftelsens ordförande Bertil Sparf kvällen på ett humoristiskt vis.
Stämningen var på topp bland de drygt 300 gäster som samlats i Borås Wäfveris gamla fina lokaler vid Krokshallstorget för Sparbanksstiftelsen Sjuhärads årliga utdelning. Den för kvällen utsmyckade och industriellt präglade lokalen, som ligger strax intill Viskan, andades näringsliv lång väg.
Utanför de rejäla industriväggarna började det dra ihop sig till ett smärre oväder när stiftelsens ordförande Bertil Sparf vant äntrade scenen för att välkomna publiken och guida dem genom kvällen. – Oväder? Vilket oväder, undrade han och vände istället blicken mot kvällens festligheter med några varma och skojfriska ord om varför man samlats här denna kväll. Därefter utbringade han en rungande välkomstskål till den stora publiken och i synnerhet till de inte mindre än 98 glada och stolta bidragsmottagarna som tillsammans skulle komma att få ta emot drygt sex miljoner kronor under kvällen.
Väl till bords gavs gästerna en historisk tillbakablick med en film om Borås spännande historia som textilstad. Något som förstås blev extra effektfullt med tanke på att festen ägde rum i lokaler där mycket textilproduktion ägt rum under årens lopp. Samtidigt fick de närvarande också njuta av en utsökt vårinspirerad middagsbuffé signerad de alltid lika duktiga Gastronomi 11.
Eftersom det är Swedbank Sjuhärads välskötta affärer som möjliggör utdelningen av stiftelsens årliga bidrag så är det naturligtvis särskilt intressant att höra bankens VD Bosse Johansson, berätta om relationen mellan bankverksamheten och bygdens utveckling.
Johansson inledde med att berömma ordförande Bertil Sparfs gula färgval på slipsen. Den förre är nämligen inte bara bankens VD utan även Elfsborgs IF:s ordförande och har således en extra förkärlek för gult. Han förklarade vidare att själen i bankens verksamhet är att göra goda affärer som främjar Sjuhäradsbygdens samhällsliv.
– Att dessutom kunna bidra ytterligare till bygden genom stiftelsens bidrag är årets höjdpunkt för Swedbank Sjuhärad, konstaterade Bosse på scen. Dessutom, fortsatte han, är det varken luften eller vattnet i Viskan som gör att Borås är en entreprenörsstad – det är människorna!
Efter dessa insikter tog bidragsutdelningen vid då Roland Andersson och Stig Bertilsson delade ut bidrag i kategorin Näringsliv med en stipendiatfilm om Show Up Fashion Award. Gunilla Leijbertz och Majvor Petersson tog sedan över rodret för kategorin Kultur och berättade hur brett och omfattande begreppet kultur faktiskt kan vara, vilket också syntes bland mottagarna på den välfyllda scenen när de tog emot publikens applåder.
Därefter inledde Per-Erik Petersson och Lotta Johansson kategorin Utbildning med en härlig stipendiatfilm, i luften, om den Frivilliga flygkåren. Den sista kategorin, Idrott, innehöll flest bidragstagare. Här hann scenen faktiskt fyllas två gånger om medan kategorin presenterades av styrelsens nya ledamot, Maria Krafft Helgesson samt Stig Bertilsson. Maria berättade att hon tidigare varit bidragstagare, bland annat med O-ringen, men att hon nu var minst lika glad över äran att få dela ut bidrag till de olika idrottsföreningarna.
Kvällen gick mot sitt slut och Bertil Sparf passade på att knyta ihop säcken genom att ge publiken en personlig och lite kryptisk framtidsanalys, med de avslutande orden:
– Nu ska vi blicka in i framtiden. Dessa ord blev startskottet för den musiksatta modevisningen av Textilhögskolans AW16-kollektion där vinnarna i fjolårets Show Up Fashion Awards, Moa Antonsson och Josefin Runquist, bjöd gästerna på street-wear mode med innovativa former och snitt.
Festkvällen avrundades därefter med en sprakande ljusshow av digitala fyrverkerier som projicerades på duk. Därmed avslutades kvällen lika magiskt som betydelsen av stiftelsens bidrag kommer att vara för de mottagare som nu kan genomföra sina projekt runtom i Sjuhäradsbygden.
Intervjuer:
Bertil Sparf, ordförande
Hur känns det?
– Det är alltid spännande inför sådana här kvällar. Allt kan hända!
Vad tror du bidragen betyder för Sjuhäradsbygden?
– Många av de här bidragen kommer att beröra en större krets och för alla dem betyder det ju någonting. En del av bidragen tillfaller också enskilda personer, men som kanske befinner sig i en position att glädja många.
Hur ska en bra ansökan se ut?
– Den ska vara skriven så att man verkligen beskriver sitt projekt så gott som möjligt, vad man vill göra och så ska det väl helst träffa vårt hjärta och vår hjärna samtidigt.
Vad är det bästa med kvällen?
– Att vi får manifestera betydelsen av bidragen för Sjuhäradsbygden och att publiken får känna att de är med om något viktigt.
Per-Erik Pettersson, styrelseledamot
Hur känns det?
– Det känns jättefint!
Har det varit mycket förberedelser?
– Ja, det har varit många både i styrelsen och andra som har jobbat hårt med detta.
Har det varit svårt att välja ut årets bidragsmottagare?
– Nej, så svårt har det faktiskt inte varit. Jag har varit med ganska länge nu och vi har hittat en bra rutin för att välja ut rätt mottagare.
Majvor Pettersson, styrelseledamot
Hur känns det?
– Det känns jättebra. Det är alltid stora förväntningar i och med en sådan här utdelning. Det är också kul att träffa alla dem som vi har läst om och som vi har beslutat ska få bidragen.
Är det svårt att
välja ut bidragsmottagare?
Ja, jättesvårt. Det finns så många bra ansökningar inom mitt fält, kulturen, och det är samtidigt ett så stort område med så många inriktningar.
Lotta Johansson, styrelseledamot
Vilket är ditt favoritbidrag genom tiderna?
– Det är väldigt svårt att säga. Däremot tycker jag oftast att det är relativt lätt att välja ut de starkaste ansökningarna. Inom utbildning och forskning har vi en så tydlig linje om vad som krävs av en ansökan för att den ska bära.
Jari Jääskö, Borås IBF
Vad har ni fått för bidrag?
– Vi har fått bidrag för en satsning på innebandy för flicklag.
Vad kommer det ha för betydelse för föreningen?
– Det kommer betyda jättemycket. Vi har redan fått igång ett flicklag som är anmält för seriespel så nu har vi råd att köpa matchdräkter, målvaktsdräkter och allt annat som det finns behov av.
Andreas Olla, IFK Borås
Vad fick ni för bidrag?
– Vi fick 60 000 kronor för uppstart av discgolfbana.
Betydelsen av bidraget?
– IFK Borås är tredje äldsta föreningen i Borås, men nu får vi en helt ny uppstart av en sektion, så att föreningen får nytt liv igen. En gamechanger!
Desiree Staaf, Frivilliga Flygkåren
Vad har ni sökt bidrag för?
Vi har sökt och fått 38 000 kronor i bidrag för flygläger riktat mot ungdomar.
Hur kommer pengarna att användas?
– Alla pengarna kommer att gå till flygkostnad och logi så att ungdomarna får chansen att testa motorflyg och segelflyg här i Borås. Att testa sina vingar och se hur underbart det är att flyga!
Bengt Gabrielsson, styrelseakademien Sjuhärad
Har ni fått bidrag från stiftelsen?
– Yes, vi ansökte om bidrag gällande styrelseutbildningar för yngre entreprenörer i små till medelstora företag.
Kommer det att göra stor skillnad?
– Ja verkligen, nu kommer vi att kunna ge nästa generation chansen att utvecklas.
Moa Eriksson, kulturföreningen Tåget
Vad är det för bidrag ni har fått?
– Vi har fått 140 000 i bidrag till vårt sommarspel där vi spelar teater. I sommar sätter vi De tre musketörerna.
Vad gör pengarna för skillnad?
– De gör en jättestor skillnad eftersom vi är en förening som är helt ideell. Pengarna går därför till hyra av teater, kostym, rekvisita, smink – ja allt som behövs för att sätta upp en pjäs.